Zpět

Zpět na hlavní stránku

15:50 hod. - 1. šifra - Písmenková


Postoupili jsme blíže k lesu do stínu, rozdělali celtu a pustili se do luštění úvodní osmisměrky. Na začátek dobrá šifra na roztrhání pole. Vyškrtávali jsme jak diví, ale trvalo to dost dlouho. Měla jsem malé pochybnosti, zda se má fakt vyškrtávat a zda tam není schováno něco jiného, ale jednalo se opravdu o osmisměrku. Po objevení mapy lesa s písmeny jsme raději poslali Milana, aby obhlédl nejbližší písmeno, zda tam něco není, ale vrátil se s nepořízenou. My zatím společnými silami vyškrtávali a vyškrtávali. Práci jsme měli rozdělenou docela dobře, takže jsme si ani nepřekáželi. Po nějaké době se začala zvedat první družstva a nás na louce u lesa bylo stále méně a méně. Ale už jsme se blížili k cíli a kromě textu TŘI ČÁSTI DALŠÍHO STANOVIŠTĚ JSOU NA PÍSMENKÁCH na nás jukla i dost zřetelná písmena N, X a Y.
Vyrazili jsme tedy nejprve na písmeno N. Podle podrobné mapy jsme šifru docela dobře našli na posedu a zapsali se do vrcholové knihy.

17:00 hod. - 2. šifra - Zmatená - zápis ve vrcholové knížce 16.


Pak jsme pokračovali na další dvě písmena. Cestou jsme přemýšleli nad šifrou. Že se jedná o morseovku, bylo jasné hned, ale jak dělit jsme zatím nevěděli. Nejdříve nás napadlo dělit podle slabik na krátké a dlouhé, ale nějak to nevycházelo. Ono se také za pochodu špatně přemýšlí. Cestou jsme potkávali různé týmy chodící různými směry. Někdo měl totiž již vyluštěno, tak spěchal na další stanoviště. Vyzvedli jsme další část šifry u studánky, kde jsme se trochu osvěžili, jelikož nikdo nepočítal, že nám naše zásoby pití dojdou tak brzy. Jelikož nám zatím nevycházelo nic smysluplného, šli jsme na třetí místo. Mezitím jsme vyslali Terezku s Milanem pro nápovědu, co kdyby. Až jsme měli všechny tři části, sedli jsme si u rybníka na lavičku a v klidu začali luštit, takže jsem po chvíli přišla na princip prvních dvou šifer a vyluštila „spěchej nahoru“. Třetí část zatím odolávala, ale protože se Terezka s Milanem ozvali, že asi zabloudili, tak jsme je zavolali zpět, že princip máme. Po chvíli se mi podařilo dát i zbytek šifry a vyluštit celé znění SPĚCHEJ NA HORU SPÁLENÍK.

18:30 hod. - 3. šifra Barevný svět - zápis ve vrcholové knížce 23.


Na Spáleník jsme moc nespěchali, takže jsme se v pořadí trochu propadli. Šifru jsme našli hned. Terezka okamžitě vzala nůžky, pásky rozstříhala a začala je různě smotávat. Začátek dobrý, ale souvislý text nikde. Kluci chvíli seděli a pak se rozhodli proběhnout se pro nápovědu. My zatím motaly pásek kolem všeho možného, různě skládaly a nic. Také nás zaujalo to, že první a poslední kolečko je vybarvené fixou, ale nějak nám nedocházelo k čemu. A jak jsme tak seděly, dostala jsem chuť na něco sladkého a vytáhla si z baťohu své lentilky. A koukám na název šifry a říkám nahlas „barevný svět v hrsti, to jsou lentilky, ne?“ A hned je také v textu vidíme napsané. A tu už se Terezka sápe po lentilkách od orgů a můžeme číst celé znění TAJENKA PODJEZD ŽELEZNIČNÍ TRATĚ V ULICI SVINARSKÁ. Pásek se totiž měl namotat právě na krabičku od lentilek. Kluci mezitím volají, že mají nápovědu, tak jim říkáme, ať se vrátí, že už to máme také. Musíme na ně počkat, protože si u nás nechali svoje baťohy. Než dojdou, tak se u nás znenadání objevuje org a snaží se nám pomoci. My mu však s radostí sdělujeme, že už to máme a čekáme jen na zbytek týmu. Jen si stěžujeme, že by to chtělo někam do města, jelikož nám již chybí pití. Odkazuje nás na hospodu ve Svinarech, tak vyrážíme s větší chutí dál.

4. - 6. stanoviště